28. nov 2018

Kruvipööre



Oma eelmises elus oleksin sellise pealkirja järel hakanud ilmselt pajatama härra Brittenist ja tema õudsest ooperist, aga täna õhtul pole teil tarvis hirmu-unesid karta. Ei mingeid ülekantud tähendusi ega varjatud tagamaid - asi on täpselt nii, ńagu juuresolevalt pildilt paistab ehk pärastlõuna veetsime meeldiv-kasulikult puutöökojas. Lõpuks ometi! Kui hommikupoolikul piirdusime joonestustunnis hariliku pliiatsi ja kolmnurgaga, siis nüüd saime kätte akutrelli ja lubati proovida nurksaagi! Oi.. minusugusele linnavurlele, kes suurema osa oma täiskasvanueast on üürikorterites veetnud, oli see tõeline lust ja rõõm. Grupi meesõpilased seevastu igavlesid poole ajast, sest neile on säärased masinad igapäevased tööriistad. Ometi olid nad üpris kannatlikud ja väga abivalmid kõigi naisõpilaste suhtes.

Alguses oli ikka päris keeruline kruvi otse hoida ja trellile survet avaldades teda püstiselt sisse saada, ühte kätt või silmapaari oleks nagu lisaks vaja olnud. Õpetaja lohutas, et kui ühe terrassijagu kruvisid  - nii umbes tuhat - on sisse lastud, on nõks käpas. Tunnikontrolliks kästi silma järgi viis kruvi ühtlaste vahedega ritta ajada ja sellega sain enamvähem viisakalt hakkama kah.

Nurksaag tundus esmapilgul üks suur ja ohtlik loom. Meile tehti põhjalik instruktaaž, kuidas selle loomaga ohutult ringi käia ja siis anti igaühele lauajupp pihku - võta jupp maha! Mehed enesekindlalt ees, naised pisut pelglikumalt järel saime sellegagi hakkama. Kohe läksid ülesanded ka keerulisemaks: pidime tegema erineva kraadiga lõike, mõõtma-lõikama millimeetri täpsusega kahte puujuppi (milline professionaalne väljend!) ja siis need jupid täisnurga all omavahel nurgikuga kinni kruvima. Võttis päris palju pusimist, natuke kaasõpilaste nõu ja abi, aga tehtud see sai.

Neli tundi möödus nagu niuhti ja oligi aeg põrand saepurust puhtaks pühkida ning kruvid kokku korjata. Õues oli pime ja mõnusalt karge talveõhtu, ühikasse kõndides krudises töösaabaste all esimene lumi. Koolimajas riputati eile üles pühadekaunistused ja hommikul tervitas saabujaid ehitud kuusk. Jõulud ei ole enam kaugel!



Kodune ülesanne jäi ikka ka: harjutada kruvimist. Jõulukingituseks ostan endale jupikese prussi, peotäie kruvisid ja  istun puhkuse ajal Fretsuga kodus, täristades hommikust õhtuni kruvisid puusse :D

Kommentaare ei ole: