26. nov 2018

Hhameetsüüparis



Teine koolinädal Räpinas. Siia sõites oli ilm kargelt külm, mööda halli asfalti põgenesid valged lumeterad ummisjalu tuule eest ära ja nendest jooksuradadest moodustusid vahvad mustrid nagu tantsupeol. Päike roosatas helerohelisi taimenääpse põldudel ja see kõik oli väga kaunis ja rahulik ning teretulnud vaheldus viimase aja tööhullumajale.

Esimene tund algas tunnikontrolliga ladina keelsete okaspuude nimetuste peale. Abies ja Picea, Larix ja Taxus - kõik olid suurepäraselt meeles. Pididki olema, pole tükk aega midagi niimoodi pähe tuupinud, kui kõiki neid serbo-omorika torkavaid kuuski ja lamekerajaid kadakaid!

Juniperuse teemal läks koolipäev edasi, sest siirdusime puittaimede tundi, kus ootas meid ees hunnik oksi. 15 minutit võidujoonistasime käsi krampis erinevaid okkaid ja õhulõhesid ja siis käskis õpetaja tehtud märkmete põhjal kõik hunnikus olevad oksad korrektselt tuvastada. Oeh.. minu jaoks olid need üks elupuu kõik! Kamba peale leidsime siiski kõigile oksakestele õiged nimed ja võisime teenitult sööma minna.

"Puuraiduri" pubi on endiselt alles, süüa saab kiiresti ja mõistliku raha eest (v.a coca-cola hind, mis oli suvega võrreldes tõusnud), aga vau-efekti enam ei olnud. Kõht täis, kihutasime tagasi koolimajja, et rääkida töökeskkonnas ohutusest ja karjääriplaneerimisest. Tõsistele teemadele järgnes väikeaiakujundamine, kus saime kuulda põnevat juttu värvidest ja nende mõjust inimesele. Pikk päev sai kauaoodatud punkti looduslike taimede tunniga, milles kappasime läbi tohutu hulga slaide taksonoomiast, kliimast ja millestki veel, mida ma enam ei mäleta, sest mõttetegevus oli lõppenud kollaste lillede juures, mis 'söövad' ära violetsed taimed. 

Selline ta siis oligi. Homme kästi panna selga soojad riided ja aetakse välja istutusalasid rajama, jäälilli siis vist :D



Tänase päeva tarkusetera: Seeder, nagu ütleb laulusalm Eesti avamaal EI kasva - ei seedrid, ei palmid ei kasva me maal, eksju. Aga mõned eestikeelsed laulusõnad on dendroloogiliselt TÄIESTI ebaõnnestunud, näiteks: ilma okasteta roose pole kandnud ükski pind. See ei ole õige ju! Peaks olema: ilma OGADETA roose! 

PS: Tahtsin teile panna siia pildi mägi-ebaküpressist (Chamaecyparis pisifera), aga internetivalvuri sõnul oli pilt ebatsensuurne ja blokkis selle ära. 





Kommentaare ei ole: