5. märts 2020

Daytona beach ja Peipsi polder

Eilse koolipäeva lõpuks olin ma nii väsinud ja energiast tühi, et võttis üksjagu aega enne kui jaksasin üldse õhtust süüa. Blogikirjutamine ei tulnud kõne allagi ja seetõttu teengi sissekande kolmapäeva kohta alles täna. Iseenesest ei jäänud te millestki põnevast ilma, sest veetsime pool päeva jälle kasvuhoones kive mustrisse-kaldesse ladudes. Hommikupoolikul enne seda kavandasime väikeaia kujundamises haljastusplaani ja ArchiCadi tunnis pusisime terrassijoonise kallal.

Tänast päeva alustasime hoopiski Florida taimede ja eluolu tundma õppimisega, sest guru oli äsja saabunud reisilt ja tahtis oma põnevaid elamusi ja saadud tarkuseteri meiega jagada. Saime teada mis on soolaudu (tekib ookeanil ja on taimedele kahjulik) ja et sõnajalaõis on täiesti olemas ning see näeb välja nagu käbi. Kui teil tuleb ameerikamaal tahtmine peenar kahe labidalehe sügavuselt  puhtaks kaevata, siis ehituspoodi minnes ei pruugi te sealt tavalist labidat üldse leidagi. Metsõunapuude asemel on seal aga metsistunud hapud apelsinipuud ning tsitruselisi ei maksaks enne päevitamist väga laia lõuaga süüa. Sarasotas on väga äge ja populaarne botaanikaaed, kus leiduvad sellised ägedused nagu Eucalyptus deglupta (värvikas tüüp) ja viigipuud, mis suudavad 'kõndida' (banyan). Palju muid ilusaid ja põnevaid taimi muidugi ka. Kui koroona üle elame ja reisimine jälle soovitavaks muutub, siis tasuks sinnakanti sõit ette võtta küll.

Väikeaia rajamises rääkisime valgustitest, milliseid valida ja kuhu neid kuidas panna, et neist ka ilu ja /või kasu oleks. Masinate tunnis rääkisime ohutusest, mõõtsime müra- ja valgustaset ning kordasime üle, mida kõike meil eri objektidel vaja võib minna. Arvutasime, kui palju turbakotte võiksime erinevate kärudega ära vedada ja mitu korda peab ühe terrassi jaoks materjale vedades edasi-tagasi sõitma. 

Selline see sess saigi, võibolla väheke lahjem kui eelmised, aga ega rohkemaks mul vist ei oleks jõudu jätkunud kah. Homme on veel plaanis õppida taimede hankimiseks vajalikke teadmisi, korrata ArchiCadi ja minna edasi haljastusplaaniga. Järgmisel korral ehk saame juba õue rõõmsalt mängima, nagu kitseke, kes mu auto nina eest täna läbi kalpsas. Seniks jätan teile paar ilupilti õhtusest loojangust Räpina sadamas.




Kommentaare ei ole: