24. sept 2020

Vesi. Värvid.

Alustuseks lubatud pilt teisipäeval valminud turbapeenrast:

Eridendroloogia aine raames algas tänane hommik tervistava kahetunnise jalutuskäiguga kooli ümbruses. Rääkisime aastaajale kohaselt just ilusa sügisvärvusega puudest-põõsastest, toon mõned näited: tuliroosade lehtede-viljadega tiivuline kikkapuu; väärt pinnakattetaim, sügavpunaste lehtedega näärmeline sõstar;  kaks erilise nimega elukat - sügisel õitsev kollaste lehtede ja õitega virgiinia nõiapuu ning varakevadised õitsejad, mitmevärviliste lehtedega värd-nõiapuu sordid. Valik võtab sõna otseses mõttes silme eest kirjuks! 

Eeeeeerikad ja kanarbikud

Edasi siirdusime taimmaterjali juurest torude ja kraavide maailma, aineks lokaalsed kuivendus- ja kastmissüsteemid. Maastikuehitaja peab ju ometi ilusa puukese alla oskama ka  talle sobiva keskkonna ette valmistada! Alustuseks kuulasime klassiruumis kaks tundi loengut kuivendamisest ja drenaažist; analüüsisime pilte headest ja halbadest, mineviku ja tuleviku lahendustest. Pärastlõunal läksime kasvuhoonesse voolikuid näppima ja erinevate kastmissüsteemidega omal nahal tutvuma, rõõmu ja kilkeid kui palju! Suure hunniku teooria peale saime ikka praktilise ülesande kah - panna kokku kolme-etapiline taimeriga kastmissüsteem, imbvooliku, võnkuvvihmuti ja sprinkleriga. Vesi ja elekter on alati põnev kooslus, õnneks läks seekord kõik ohutult :)

Kolm otsa, kolm regulaatorit

Taimer

Imbvoolik

Töötas küll!

Pika päikselise päeva peale sain ma vist väikse kuumarabanduse (või ma vähemalt loodan, et asi oli selles, mitte suurenevas punases laigus mu puugihammustuse kohal): ühikasse jõudes tabasid mind peavalu, külmavärinad ja iiveldushood. Septembri lõpuks on ju meelest läinud, et kuuma ilmaga lauspäikese all istudes võiks aeg-ajalt juua ja varju minna :D Kuna toas ei olnud grammigi õhku, siis võtsin õhtujaheduses ette jalutuskäigu poodi mineraalvee järele. Enesetunne läks kohe märksa paremaks. (Nii et ma jään praegu rabandus-teooria juurde). Homme aga ootab ees väliköögi ehitus. Suvel köögiplaanidest rääkides oli meil küll kavas see kohe ka sisse ristida, aga kuna see sattus nüüd reedesele päevale, siis ilmselt keegi siia peale tunde kokkama jääda ei taha - omas kodus ikka kõige mõnusam :)

Pikad ja pimedad sügisõhtud on jälle käes


Kommentaare ei ole: