8. mai 2018

Pagana pikad Poola puiesteed

Üldiselt mulle väga meeldivad alleed - need on kuidagi läbimõeldud ja pidulikud ja viivad enamasti ilusate majade juurde. Seetõttu olin ma natuke hämmingus, kui tripi jaoks eeltööd tehes leidsin teiste reisusellide kogemustest ohtralt vandesõnu puiesteede aadressil. Ja sellest hoolimata planeerisin neid päris mitu tükki oma marsruuti sisse.

Loll ei õpi teistegi vigadest, eksole...

Poola puiesteed on uhked küll ja nende äärest leiab ka ilusaid maju (punastest tellistest sain ma vist mõneks ajaks isu täis). Maastik on vapustavalt kaunis, orud-mäed ja kurviliselt looklevad teed. Vahvad hobused künkanõlval ja õnnelikud lehmad kõhuli võililli nosimas. Aga mispärast nad on oma ridakülad iga km-paari järel ehitanud, mina ei tea. Autojuhile tähendab see gaas-pidur-sidur-gaas nõiaringi ja kui juhtub mõni suurem ja/või aeglasem massin ette, siis määrab tema tempo - möödasõiduvõimalusi pole just palju.




Muidu oli täitsa kena päev. Kiirvisiidid Trakai ja Malborki losside juurde said tehtud, neist kahest soovitaksin pigem esimest - Vilniusest u 30 km ja hirmus armas, eriti maikuu varahommikul, meenutas mulle Savonlinnat ja Viljandit.

Tänane teine peatuspaik oli väikelinn Augustow (midagi Põltsamaa sarnast vbl?) - keskpargi purskaevus pladistasid põngerjad, pood ja bussijaam olid endiselt 90ndates. Häda sunnil võtsin julguse kokku ja sisenesin bussijaama vetsumajja. Naeratav ja sõbralik memmeke võttis mu 2 zlotti vastu ja istus sõbranna juurde päikese kätte tagasi. Paberit oli kabiinis palju tahtsid ja pehme ka veel, pesuruumis tool ja nagi vammuste jaoks, peegli kõrval isegi kamm olemas! Pärnu kolleegidel oleks siit paljugi õppida.



Vastu tulles lugejate soovile püüan anda ka natuke praktilisi näpunäiteid. Marsruudi- ja vetsuvaliku kohta juba oli, lisan ühe säästu-gepsu kohta. Üldiselt tubli, tahab kangesti suunata mind kõige uuematele ja kiirematele teedele, isegi siis, kui nad veel päris valmis pole.. mida ei saa talle siiski väga pahaks panna, see on ju raske töö - lugeda poolakeelset teetöödeplaani ja samal ajal perfektses british englishis juhiseid edastada. Üks hetk jooksis tal juhe kokku ja ta jäi vakka, siis aitas kaine talupoja mõistus ja jälgisin ajutisi märke. Õnneks kogus ta end kiiresti ja juhatas mu turvaliselt läbi ummikute hotelli.


2. päeva statistika:
Kilometraaž - 643 autoga, 11000 sammu jala
Teetööd - liiga palju, lugemine läks sassi
Poola puiesteed - teetöödest veel rohkem
Gepsu-ekslemisi - 2
Loomakesed - kaks kassi kõndisid rahulikult üle tee
Päeva rõõmukilluke - Bryan Adamsi viimane plaat 20 euri asemel 20 zloti :O
Päeva klaasikilluke - Gdanski ummik, mille tõttu vanalinn teiseks korraks jääb.

Aga homme selgub, kas saan õige praami peale, mis mind koos truu raudruunaga Poolast Saksa viib.


Kommentaare ei ole: